ازسوی پژوهشگاه بیوتكنولوژی؛
كشت گیاه شورپسند سالیكورنیا، پیشگیری از طغیان نمك دریاچه ارومیه
سئو سی: دانش فنی تكثیر گیاه شورپسند سالیكورنیا با هدف تجاری سازی این دستاورد به بخش خصوصی واگذار شد. براین اساس بخش هایی از اراضی شور استان های هرمزگان، بوشهر و كرمان زیر كشت این گیاه می رود.
به گزارش سئو سی به نقل از پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی، با تجاری سازی دستاورد مهم محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در زمینه تكثیر گیاه شورپسند سالیكورنیا، بخش هایی از اراضی شور استان های هرمزگان، بوشهر و كرمان توسط بخش خصوصی زیر كشت این گیاه می رود. قرارداد اعطای لیسانس غیر انحصاری حق استفاده از دانش فنی تولید و استقرار گیاه سالیكورنیا در اراضی شور استان های هرمزگان، بوشهر و كرمان و فروش ۵۰۰ تا هزار كیلوگرم بذر گیاه سالیكورنیا به مدت ۱۵ سال همزمان با جشنواره تقدیر از پژوهشگران و فناوران برتر وزارت جهاد كشاورزی به امضای نیراعظم خوش خلق سیما رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی و یك شركت خصوصی رسید. خوش خلق سیما در این باره اظهار داشت: هم اكنون ۸۰۰ میلیون هكتار از اراضی دنیا تحت تأثیر شوری است و منابع آب شیرین به كمتر از ۲.۵ درصد در دنیا كاهش یافته است. با عنایت به مشكلات تغییرات اقلیم، متاسفانه بخش عظیمی از اراضی و آب های كشور به سمت شور شدن پیش می روند و بر طبق اعلام سازمان خواروبار جهانی، وسعت خاك های شور ایران با شوری متوسط حدود ۲۵.۵میلیون هكتار و با شوری بالا در حدود ۸.۵ میلیون هكتار است. وی با اشاره به اینكه با استفاده از روش های شورورزی و تكنولوژی های جدید، خاك و آب شور دیگر نمی تواند مانعی برای كشاورزی باشد، كشت و تولید گیاهان «هالوفیت» همچون سالیكورنیا در خاكها و آب های شور را یكی از راهبردهای كارآمد برای فائق آمدن بر چالش كشت و زرع در مناطق دارای خاك و آب شور عنوان نمود. مجری طرح جامع كشاورزی هالوفیت مبنا (سالیكورنیا) اظهار داشت: كشت انبوه گیاه سالیكورنیا علاوه بر تامین بخشی از علوفه و خوراك دام مورد نیاز كشور كه هم اكنون ۹۰ درصد واردات برای آن صورت می گیرد، در تولید روغن خوراكی و سایر فرآورده های زیستی و همین طور پیشگیری از فرسایش بادی خاك و كاهش ریزگردها كه مشكل خیلی از مناطق كشور است، موثر خواهد بود. رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی با اشاره به روند اجرای طرح تولید گیاه شورپسند سالیكورنیا گفت: كشت سالیكورنیا از سال ۱۳۹۴ به صورت آزمایشی در برخی از نقاط كشور شروع شده و تابحال حدود ۱۵۰ هكتار از اراضی شور كشور با موفقیت زیر كشت این گیاه رفته است. به قول وی، سالیكورنیا گیاهی اصطلاحا گوشتی است كه قابلیت كشت در زمین های غیر زراعی و آبیاری با آب دریا، پساب و زهاب را دارد و سپس برداشت علاوه بر تازه خوری و مصرف بعنوان چاشنی غذا همراه با سالاد و كنسرو به صورت فرآوری شده باز قابل استفاده می باشد. خوش خلق سیما افزود: سالیكورنیا به سبب برخورداری از مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز و روی در زمره غذاهای «فراسودمند» بشمار می رود و به سبب برخورداری از ۷۸ درصد اسید چرب غیر اشباع، امكان استحصال روغن با كیفیت مطلوب خوراكی و به سبب برخورداری از ویتامین های آ و سی و خواص آنتی اكسیدان، ضدباكتریایی و ضدقارچی قابلیت مصرف در فرآورده های مختلف غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی را باز دارد. مجری طرح جامع كشاورزی هالوفیت مبنا گفت: از هر هكتار مزرعه سالیكورنیا ۱۷ تا ۲۶ تن جرم بیولوژیك و بین ۳ تا ۴ تن نمك گیاهی حاصل میگردد كه منبع درآمد خوبی برای كشاورزان و دامداران با استفاده از زمین های غیر زراعی و آب های شور و نامتعارف مثل آب دریا یا پساب استخرهای پرورش میگو است. با توسعه كشت سالیكورنیا و دیگر گیاهان شورپسند علاوه بر افزایش درآمد كشاورزان فرصت های شغلی زیادی در مناطقی از كشور كه كشت سایر ارقام زراعی ممكن نیست احداث میگردد و اقتصاد این مناطق كه گاهی مبتنی بر قاچاق است در راه تولید رونق می گیرد. رئیس پژوهشگاه بیوتكنولوزی كشاورزی با اشاره به اینكه كشت گیاه سالیكورنیا با موفقیت در مناطق ساحلی بوشهر، چابهار، گرگان و چند منطقه در استان آذربایجان غربی انجام شده است؛ پیشگیری از طغیان نمك در دریاچه ارومیه و حاشیه دریای عمان را از دیگر قابلیتهای این گیاه معرفی و ابراز امیدواری كرد با انتقال دانش فنی تولید این گیاه به بخش خصوصی زمینه گسترش كشت سالیكورنیا و دیگر ارقام گیاهان شورپسند در مناطق مستعد سراسر كشور فراهم گردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب